1.nädal

  

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost


1) Macintosh 128K

Esimene laialdaselt müüdud personaalarvuti koos graafilise liidese ja hiirega. Apple esitles seda 1984.aastal jaanuaris [1]. Arvuti pakkus kasutajasõbralikku kogemust - programme sai avada klikkides objekte kujutavatele ikoonidele (muidu oli tavaks avada programm selle nime käsureale sisestades); võimalusi programmiakende liigutamiseks [2]. Arvutiga kaasas olev hiir võimaldas ikoonidele klikkida ja neid liigutada [3]. Macintoshi rajas tee tuleviku arvutite kasutajasõbralikkusele ning Microsofti Windows'i OS-i loomisele.

Joonis 1: Macintosh



2)  Betamax

Tegemist oli tehnoloogiaettevõtte Sony poolt loodud videokassettmagnetofoniga, mis oli turul juba enne VHS-i. Kui aga VHS aasta aega hiljem peale Betamax'i turule ilmus, algas kahe toote vahel n-ö "sõda", milles jäi alla Betamax [5]. Betamax oli kallim kui VHS, samas VHS lubas salvestada tervet filmi - Betamax aga maksimaalselt 1 tunnijagu kaadreid. Lahingu võitis VHS. Sony keeldus oma toote formaati teistele litsenseerimast, samal ajal kui JVC poolt loodud VHS oli turundatud läbi mitmete teiste ettevõtete võrgustiku [6].


3) Isesõitev lapsevanker Ella AI Powered Smart Stroller

Tavalise lapsekäru eesmärgiks on pakkuda sõitvat lamamiskohta beebile vanemliku järelvalve all liiklemisel. Isesõitev lapsekäru kõlab naljakalt kuna vanem peab siiski sellega kaasas käima, see ei vabasta teda lapsega olemise kohustusest. Esimene selline vanker loodi ettevõtte Glüxkind poolt. Kuigi see on umbes sama kasulik kui tavaline lapsevanker, peab tõdema, et mõned kasulikud tunnused võrreldes tavalise lapsevankriga leiutisel siiski on. Näiteks on vankril kaksikmootor, mis lihtsustab mäestülessõitu ning Smart tehnoloogia abil kohaldub vanker vankri kõrvalkäija liikumiskiirusega. Samuti on vankril ka GPS ning pidurdussüsteem, mis kaitseb vankri minema veeremise eest (Nüüd saab õnneks künka küljele vankri parkida) [7]. Kokkuvõttes tundub selline leiutis küll nice-to-have, aga kui just liiga palju raha üle ei ole, jääks tavalise vankri juurde :)









Kasutatud allikad












Comments

Popular posts from this blog

3. nädal

nädal 8