nädal 8

 

E-ITSPEA 8: IT proff...?


Olles vaadanud erinevaid tööpakkumisi IT-valdkonnas, võib väita, et mingisugune haridus on eelistatud. Reeglina, mida "kõrgem" ametikoht, seda suuremad nõudmised ning seega ka kõrghariduse nõue.

Ilmselt võib väita, et puht kutsehariduse pealt igasugusele IT-tööle ei saa, samas kõrghariduse diplomi pealt võib saada mõnele oskustööle, mis oleks rohkem kutsehariduse tasemel. Näiteks õppides elektroonikat, on ilmselt võimalik kõrvalt juurde õppides minna elektrikuks, kuid elektriku haridusega ilma uut haridust omandamata elektrooniliste skeemide kavandajaks minna on ilmselt väga raske.

IT-valdkonnas tundub haridus küll olevat eelistatud, kuid mitte otseselt nõutud - kuna valdkonnas on (väidetavalt :) )suur nõudlus, siis saadakse tööle tarkvara arendajaks juba omal käel õppides + mõnede sertifikaatide omistamisel. Valdkonna nõudluse tagajärjel on ka tekkinud Software Development Academy, kus lubatakse inimesest alla aastaga välja koolitada programmeerija, testija või graafikadisainer. Kahjuks selle kohta puudub info, kes päriselt oma elus tänu sellisele koolitusprogrammile karjääripöörde teha suudavad, aga samas pakuti lausa ka pakette, kus justkui garanteeriti peale koolituse läbimist valdkonnas töökoht.

Isiklikult arvan (võibolla täitsa vale), et kui tahta teha rohkem kätega tööd/ rohkem käelisi oskusi vajavat tööd - kutseharidus; kui tahta teha rohkem teoreetilist/ rohkem mõttetööd nõudvat tööd, siis kõrgkool. See läheb kokku blue caller ja white caller teemaga, kus riistvaraarenduse õppimine ülikoolis läheb white calleri alla, kutsekoolis aga elektrikuks õppimine blue calleri alla.

Comments

Popular posts from this blog

1.nädal

3. nädal

2.nädal