nädal 7

 

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Jump to navigationJump to search
1) Ärivaraline litsents annab võimaluse toote loojale olla paindlik. Sellega on võimalik osta just see litsentsi tüüp, mis tarkvara perspektiivist enim kasulikum tundub ja vastab ettevõtte vajadustele. Seetõttu oleks see tarkvaraprojekti elluviijale eriti kasulik siis, kui asi võtab suurema ettevõtte vormi ehk igas osakonnas võib olla vajadus erineva tarkvara järgi [1]. Alguses, tasub antud litsents ära ka suletud lähtekoodi tõttu, mis võrreldes teise kahe litsentsiga, mis on vabavaralised, suudab toote sisu ka paremini ilmselt kaitsta.

2) Kui tarkvara on arendatud vabavaralise kommuuni poolt, siis see ka jääb vabavaraliseks ehk keegi ei saa võtta ära tehtud tööd, enda omaks kuulutada ja seda edasi müüa [2].
Samas ei ole see hea valik suurtele äriorganisatsioonidele, kes ei saa riskida sellega, et GPL-iga litsenseeritud kood satub nende tootesse.

3) BSD litsentsiga saab inimene seda kopeerida, modifitseerida ja jagada, kui tal on copyright õigus. BSD litsents on madalate piirangutega litsentsi tüüp. Ehk ettevõtjale ei pruugi see kõige kasulikum olla, kui osa koodist keegi võtab, et oma tarkvaras kasutada ja saab sisuliselt oma produktis sisalduvat koodi raha eest veel edasi müüa [3].

    
                                           [4] Tarkvara jagamine peab toimuma õiguspäraselt.
                                        


Comments

Popular posts from this blog

1.nädal

3. nädal

2.nädal