E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


Artikli arvustus: Anarchism triumphant: Free SW and the death of copyright

Eben Moglen arutleb artiklis muuhulgas selle üle, kuidas vabavaraliste tarkvarade kasutus on muutnud arusaama ja pannud järele mõtlema intellektuaalomandist ja autoriõiguste piirangutest. Huvitav punkt, mille autor välja toob, on see, et vabatarkvarast rääkides, ei peeta silmas üksnes seda, kas tarkvara eest peab maksma või mitte, vaid seda kui suur on inimese vabadus vabatarkvara koopiate levitamiseks, mis võib olla ka raha eest. Nagu autor kirjeldab, tähendabki see seda, et teistele kasutajatele tuleb anda kõik õigused, mis ka endal on.

Vaba tarkvara edu, sealhulgas GNU/Linuxi edu, tuleneb võimest rakendada erakordselt palju kvaliteetseid jõupingutusi suurte ja keerukate projektide jaoks. Tundub, et artikli autor tahab edasi anda sõnumit, et omandiõigus on see, mis võib teinekord olla takistuseks inimeste loomevabadusele ning kui omandiõigusesse mitte kinni jääda, avaldub uusi ideid ja leiutisi, millest varem poleks keegi suutnud unistadagi.

Tähelepanuväärne on artikli puhul ka see, et kuigi inimene ise töötab õigusvaldkonnas, kasutab ja kirjeldab ta ka hästi tehnilisi termineid õiges kontekstis (DHCPCD, FTP site, client binaries jne).

Pilt: allikas

Comments

Popular posts from this blog

1.nädal

3. nädal

2.nädal