5. nädal

 

E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest


1) Make yourself look good online

1990ndate lõpus saavutsas populaarsust MSN. Samuti olid selleks ajaks olemas juba mitmed jututoad. Tänapäeval on oma arvamuse internetis levitamine enim levinud kui kunagi varem. Kuulsatel ettevõtjatel, nagu Elon Musk, on Twitteri kontod, et arutada päevakajalisis, suuri maailmaprobleeme. Sestap on aina enam oluliseks muutunud ka hea tava järgmine suhtlemisel. Kindlasti diferentseeriks netisuhtlust päriselu suhtlusest, ühe inimese jutt Messengeris ei pruugi üldse vastata sama inimese jutule päriselus. Netisuhtlus on omamoodi suhtlemisviis, kus kasutatakse emotikone, lühendeid, slänge. Teksti formuleeritakse erinevat moodi, jättes sellega ka asjast eri mulje. See loob paratamatult aluse üksteise valesti mõistmiseks. Seetõttu arvan, et tänapäeva suhtlusvõrgustike rohkes maailmas, kus tekstimine on peamine suhtlusviis, on oluline võime oma mõtteid n-ö tekstimise teel võimalikult selgelt väljendada ja seega ka endast hea mulje jätta.

2) Respect other people's privacy
Keegi võiks väita, et tänapäeval erinevaid platvorme kasutades polegi erilist privaatsust - inimene istub arvuti taha, teeb lahti uudistelehe - peab lubama küpsised. Inimene teeb konto kuhugi sotsiaalmeedia platvormile ning selleks et platvormi kasutada, peab nõustuma kasutustingimustega, mis lubavad kasutaja andmete jagamist. Inimene võtab kätte nutitelefoni ning kogu tegevus, mis ta seal teeb, salvestatakse, sest sisse on ehitatud mikrokiip, mis saadab andmed omakorda kuhugi edasi, mis võimaldab neid ärilistel eesmärkidel ära kasutada. Paljudesse sotsiaalmeedia platvormidesse sisseehitatud turvameetmed on huvitavad. Näiteks Instagramis on võimalik panna oma konto "privaatseks", samas olemasoleval jälgimiskonnal on selle kasutaja sisule ligipääs. Kui keegi väline isik peaks tahtma selle kasutaja Instagrami sisule ligi saada, siis pole see väga oluliselt raskendatud, eeldades, et leitakse infot kasutaja suhtlusringkonna kohta kuskilt välistest allikatest.
Keelemudelite arenguga koos hakkab aina raskem olema tuvastada, kes on inimene ja kes mitte. Kindlasti on tehisintellekt imeline võimalus raha teenimiseks, samas tekitab see juurde hulga privaatsusega seotud küsimusi küberjulgeoleku inimeste jaoks.

Comments

Popular posts from this blog

1.nädal

3. nädal

nädal 8